ROI

Mire jó az eap?

Author name

Mire jó az EAP (Employee Assistance Program)?

A stressz mind a munkahelyi, mind a magánéleti stresszorokat tekintve életünk szerves részét képezi. Ha ehhez hozzátesszük a jelenlegi gazdasági és világpolitikai helyzet okozta bizonytalanságot, illetve a pandémiához köthető, éveken át felgyülemlő szorongást, akkor kijelenthető, hogy az elmúlt évtizedek leginkább stresszes időszakát éljük. Ennek következményeként a munkavállalók átlagosan évente hét napot töltenek betegszabadságon valamilyen pszichológiai eredetű probléma miatt, melynek megközelítőleg feléért a munkahelyi vagy magánéleti eredetű stressz tehető felelőssé. A munkáltatók számára ez egy ugyancsak megterhelő periódus, ám adott számukra egy eszköz, amivel a dolgozóik mentális egészségét illetve a szervezetük termelékenységét még ekkora kihívásokat jelentő körülmények között is biztosíthatják.

AZ EAP (Employee Assistance Program)

A fent említett lehetőség nem más, mint az Employee Assistance Program (EAP), ami számos humán erőforrás területén nyújtott szolgáltatás gyűjtőneve. Célja a munkahelyi teljesítmény és egészséges működés fenntartása illetve fejlesztése az emberi viselkedés valamint a lelki egészség alkalmazott módszertanának felhasználásával. AZ EAP a szervezeteknek segít a termelékenység növekedésben, illetve a munkatársi lojalitás növelésében, a munkatársaknak pedig személyes problémáik megoldásában, többek között egészség, házasság, család, pénzügyek, függőségek, jogi problémák, érzelmek, stressz, munkahelyi kapcsolatok területein, amelyek közvetlenül hatnak a munkahelyi teljesítményre is. Ez bármikor alapvető fontosságúnak minősülne, ám az aktuális kihívások ismeretében mindennél kiemeltebb szerepet kap.

Hogyan is működik pontosan?

Az EAP szolgáltatások magját általában egy 24 órában elérhető, a munkavállaló számára ingyenes hívható telefonszám jelenti, melyet a partnercégek alkalmazottai, illetve családtagjaik bármikor felhívhatnak, ha támogatásra van szükségük pszichológiai, jogi valamint pénzügyi kérdések esetén. Fontos kiemelni, hogy az EAP nem csupán munkahelyi, hanem magánéleti kérdésekben is hatékonyan alkalmazható, hiszen számos munkavállaló teljesítménye illetve jól-léte otthonról hozott problémák miatt romlik. Továbbá a szolgáltatást titoktartás illetve anonimitás jellemzi, ami tovább növeli az EAP tanácsadók irányába tanúsított bizalmat.

Pontosan miért és kinek éri meg az EAP bevezetése?

A nagyvállalati gondolkodásmód profitorientációjától függetlenül az EAP bevezetése melletti legfőbb érv a dolgozók pszichés egészségének fenntartása és fejlesztése. A hosszantartó stressz számos negatív mentális illetve fizikai következménnyel járhat, így a gondoskodó munkaadó az alkalmazottak megfelelő pszichológiai állapotának megőrzésére megfelelő mennyiségű és minőségű figyelmet és energiát fordít. Természetesen nem elhanyagolható a szolgáltatás szervezeti érdekeit érintő oldala, hiszen a stresszmentesebb dolgozók jobb teljesítményre képesek, ráadásul mindezt kevesebb betegszabadság kihasználása mellett teszik. Sőt, nem elhanyagolható tény, hogy számos szakember magánúton történő felkeresése súlyos összegekbe kerülne, így ingyenes hozzáférést biztosítani egy-egy pszichológiai vagy jogi szolgáltatáshoz értékes juttatást jelent a munkavállalók számára. Ami pedig a statisztikákat illeti, egy 2016-os globális felmérés alapján az EAP bevezetését követő 90 napban a hiányzás átlagosan 46 %-al csökken, míg a termelékenység átlagosan 26%-al nő.

Zárszó

Az EAP tehát egyszerre kínál megoldást a munkahelyi stressz pszichés illetve teljesítményre gyakorolt negatív hatására, mely a munkahellyel történő elégedettség illetve a lojalitás növekedéséhez vezet, ami értelemszerűen a fluktuáció csökkenését eredményezi. Bevezetése tehát mind a munkáltatói, mind a munkavállalói szempontok alapján számtalan előnnyel jár.